Виберіть свою мову

Користь грудного вигодовування



 

Грудне вигодовування - це дуже складний біологічний процес, який надає дивно широкий позитивний вплив на організм дитини. Період грудного вигодовування є надзвичайно важливим етапом в його житті, адже саме в цей період може закладатися фундамент його фізичного здоров'я. За сучасними уявленнями деяких фахівців, оптимальним є виключно грудне вигодовування до 6 місяців з подальшим введенням відповідного прикорму і продовженням годування до 1,5-2 років..

 

Що сказано в Кур'ані про грудне вигодовування?

 

Сказано в Священному Кур'ані в Сурі «Аль-Бакара», аяті 233, що означає: «Нехай матері годують своїх дітей два повних роки і це Сунна, чи уаджіб за умови, що дитина нічого більше не брала, крім грудей матері або, якщо батько не знайшов годувальницю ».

 

 

Сказано в Священному Кур'ані в Сурі «Аль-Бакара», аяті 233, что означає: «Нехай матері годують своих дітей два повну року и це Сунна, чи уаджіб за умови, что дитина Нічого больше не брав, кроме грудей матері або, если батько НЕ знайшов Годувальнице ».

 

Унікальний склад грудного молока

Властивості і компоненти грудного молока і сам процес годування їм дитини можуть не тільки повністю забезпечити його повноцінне зростання і розвиток, а й закласти фундамент міцного здоров'я цієї крихітної людини на всі наступні роки її життя.

Незважаючи на те, що майже щодня відбувається відкриття все нових компонентів грудного молока, а його склад виключно складний і навряд чи може бути вичерпно вивчений методами сучасної науки, можна спробувати виділити найбільш відомі і вивчені властивості жіночого молока - унікальні за своїми  живильними і біологічними  значеннями.
Як вже говорилося вище, грудне молоко має властивість сильно змінюватися в міру «дозрівання» і зростання немовляти: наприклад, молоко жінки, яка народила буквально тільки що, по жирності і складу буде кардинально відрізнятися від молока матері, маляті якої ось-ось виповниться перший рік.

Як правило, фахівці з грудного вигодовування розрізняють три стадії «дозрівання» грудного молока : Первинне молоко (молозиво), перехідне молоко і зріле молоко.

Грудне молоко в перші 3-4 дні після пологів є так зване молозиво, яке має дуже високу щільність при невеликому обсязі (від 10 до 100 мл на добу), але цілком достатнім для новонародженої дитини. Його склад повністю відповідає його специфічних потреб, в першу чергу, забезпечуючи ранню адаптацію і противоінфекційний захист дитини.Молозиво містить менше лактози, жиру і водорозчинних вітамінів, ніж саме молоко, але більше білків, жиророзчинних вітамінів (включаючи вітаміни Е, А, К), деяких мінеральних речовин (таких як натрій, цинк). У молозиві найбільша концентрація імуноглобулінів, а також інших захисних факторів, які забезпечують як первинний імунобіологічний захист, так і фізіологічне становлення імунітету новонародженого. Таким чином, молозиво є найважливішою проміжною формою харчування новонародженого і з іншого боку початком харчування молоком.

Переоцінити важливість періоду годування дитини молозивом в його розвитку складно. Тим часом і сьогодні існує нерозуміння ролі годування дитини молозивом не тільки у матерів, але, на жаль, і у медичного персоналу, який часто з легкістю, призначає новонародженим штучні суміші, які  нічого спільного не мають з молозивом.


Після  появи молозива на 4-14 день після пологів починає вироблятися грудне молоко, яке містить сотні компонентів і має прекрасний збалансований склад. Однак слід зазначити, що воно відрізняється не тільки у різних матерів, але навіть у однієї жінки в різних молочних залозах, а так само відмінності можуть виникати від годування до годування і навіть протягом одного годування молоко може змінюватися за складом, не кажучи вже про всі періоди лактації. Як не дивно, але зміни, що відбуваються в складі ГМ протягом усієї лактації, носять функціональний характер і часто відповідають індивідуальним потребам немовляти.

Навіть найкраще штучне харчування не здатне замінити тепло грудного молока (мова йде не тільки про материнську турботу і ніжності, мова йде про оптимальну температуру грудного молока, яка не є стресова для дитини).

Основними складовими компонентами ГМ є наступні:

 

 

 

  1. Білок.
  2. Жири.
  3. Лактоза.
  4. Вітаміни (в тому числа і Д).
  5. Мінеральні речовини.
  6. Мікроелементи.
  7. Імунологічні захисні фактори жіночого молока.
  8. Ферменти жіночого молока.

Вони абсолютно специфічні за видовим змістом і, відповідно, не можуть бути представлені ні в яких «замінниках» на основі коров'ячого молока або рослинних продуктів. Найбільше значення мають наступні: лізоцим (природні антибіотики, які сприяють знищенню ,викликають хворобу мікроорганізмів), ліпазу, амілазу, протеазу.

Отже, переваги грудного вигодовування наступні:

1. Для дитини:

  • сприяє зниженню дитячої смертності;
  • гарне самопочуття малюка;
  • сприяє гармонійному росту і розвитку малюка;
  • перешкоджає виникненню діатезу, рахіту, анемії;
  • захищає від шлунково-кишкових і респіраторних інфекцій;
  • емоційний контакт з матір'ю сприяє емоційному розвитку і позитивних рис особистості дитини.

2. Для матері:

  • знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень молочної залози і яєчників;
  • попереджає розвиток післяпологових кровотеч і маститу;
  • годування грудьми на порядок дешевше штучного молока, що дозволяє економити сімейні ресурси.

Младенец

В наші дні фахівці говорять про те, що грудне вигодовування закладає основи здоров'я малюка на все подальше життя, а здорова дитина - це веселий і життєрадісний дитина, що є великим щастям для люблячої мами.

Деякі фахівці стверджують, що одна з головних складових успіху грудного вигодовування - це сильне бажання жінки годувати свого малюка грудьми. Це підтверджують і багато консультантів з грудного вигодовування, вони кажуть: «Якщо жінка налаштована скептично і песимістично, то які б правильні поради не давалися, і як би вона їм ні слідувала, результат буде відповідним».
 Одним з порад фахівців є те, щоб спілкуватися з мамами дітей, яких вигодовують грудним молоком, а також читати спеціалізовану літературу, присвячену цьому питанню. Не слід слухати розповіді про «молочних» і «не молочних» жінок і про вашу нібито «погану» спадковість, через яку ви, ваші племінниці і сестри були на штучному вигодовуванні.

Фахівці з грудного вигодовування говорять про те, що згідно зі статистикою, тільки 3% жінок не можуть вигодувати малюка грудьми в силу різних ендокринних порушень або будь-яких інших причин. А 97% жінок схильні до повноцінного грудного вигодовування, і при цьому не варто допускати думки про неможливість грудного вигодовування.

Отже, при сформованому бажанні годування ні анатомічні особливості вашої грудей (крім патологій), ні розмови про нібито «погану» спадковість не зможуть перешкодити малюкові харчуватися вашим молоком, якщо на те є Воля Аллаhа.

Потужне бажання і підтримка в родині - перші сходинки до успішного грудного вигодовування.

Що ж стосується сучасних сумішей, то слід зауважити, що вони лише поверхово схожі на грудне молоко. Адже подивіться - будь-яке наближення штучного харчування до оригіналу рекламується вже як велике досягнення. Штучне молоко не містить антитіл, біологічних клітин, важливих жирових компонентів і гормонів. У ньому набагато більше білка, алюмінію, марганцю, кадмію, заліза і солі, ніж в грудному молоці, тому навантаження на травну систему, печінку і нирки малюка, який знаходиться на штучному вигодовуванні, згідно з дослідженнями збільшується в 3 рази.1354383421_2

Велика частина дітей все ж здатна адаптуватися до штучного вигодовування, але це - «псевдо адаптація», тобто уявна хороша переносимість суміші. Подібна адаптація часто пов'язана з прискореним початком роботи будь-якої функції організму дитини та її перенапруженням. Наприклад, «штучники» мають більше м'язової маси на 20%. Ви запитаєте: «Що в цьому поганого?» А ось відповідь - зайва м'язова маса призводить до навантаження на кровоносну і серцево-судинну систему. А звідси можуть виникнути багато наслідків в майбутньому.

По суті, суміші - це неточні неповноцінні копії, засновані на застарілих і неповних знаннях того, що собою являє грудне молоко. Як розглядалося вище жіноче молоко складається з 300-400 компонентів, з яких відомі тільки близько 100 (тобто, вивчені тільки 100 і можливо навіть не до кінця). У складі штучних сумішей знаходиться тільки 40 компонентів, всі інші складові молока матері не можуть бути відтворені промисловим шляхом. Суміш не може містити регуляторів росту і розвитку дитини.

molozivo

Нещодавно додані до деяких суміші «нові» компоненти які  отримують з рослин, цвілі, водоростей або синтетичним шляхом, іноді з так званих генно-модифікованих продуктів. Погодьтеся, не кожна мати захоче ставити експерименти на своїй дитині.1415367772_2

Як відомо, через очікування економічної вигоди від продажів, в суміші часто додаються найдешевші рослинні масла - пальмова і рапсова, що містять мало корисних речовин (а рапсове масло часто стає алергенним фактором).

Штучне молоко не пристосоване до всіх потреб саме Вашої дитини. Воно не змінюється за складом на початку  в і кінці годування, в залежності від віку малюка . Воно призначене, щоб задовольнити потреби будь-якої дитини, а не конкретно вашої. Всі вітаміни і мінерали з штучних сумішей засвоюються організмом дитини не повністю. А, наприклад, надлишок НЕ засвоєного заліза зі штучної «молочної» суміші призводить до зростання так званих «поганих» бактерій в кишечнику дитини.

Регулярно відбуваються відгуки дитячих сумішей з ринку через помилки в рецептурі або промислового і бактеріального забруднення. У сумішах виявляють важкі метали типу свинцю, алюмінію, кадмію та ртуті, хімічні залишки пестицидів і добрив. Ніхто не може бути впевнений, що забруднені суміші не потрапляють в продаж. Є побоювання, що в сумішах використовують генно модифіковані білки, наслідки вживання яких поки до кінця не з'ясовані. Передбачається, що генно модифіковані продукти мають знижену харчову цінність, і діти можуть недоотримувати необхідних калорій.c39a3f31-a549-4de1-b849-5251edad87b7_600

Ряд дослідників перевірили дитячі молочні суміші найбільш відомих у Великобританії брендів. В цілому вчені перевірили 30 різних типів дитячих молочних сумішей, що продаються в країні, включаючи продукцію для новонароджених і для більш старших дітей. У деяких сумішах показник алюмінію завищений в 3 рази в порівнянні з нормою. Вони кажуть: «Ми дуже багато всього знаємо про алюміній, але ми майже нічого не знаємо про те, як він впливає на здоров'я дитини, - каже автор дослідження. - Люди майже напевно чули про зв'язок алюмінію і хвороби Альцгеймера, а також інших неврологічних станів.

Ми знаємо, що він впливає на формування кісток. У деяких людей алюміній може стати причиною анемії. А ось яке вплив цього металу на малюка в короткостроковій і довгостроковій перспективі - ці питання поки залишаються без відповіді ». Вчені не змогли з'ясувати, яким чином така кількість металу потрапляє в дитяче харчування. І це Англія з її можливостями і розвиненою науковою базою, що вже говорити про нашу країну. Дані дослідження можна назвати ще одним аргументом на користь натурального годування.

415043_image_large-1

Суміш не захищає дитину від інфекційних, простудних і алергічних захворювань. «Діти-штучники» більш схильні до колік, алергії, дисбактеріозу, ожиріння та інших захворювань, які можуть проявитися протягом усього життя дитини. Ризик кишкових інфекцій збільшується в 10 разів, навіть якщо суміш готується з дотриманням всіх санітарних норм. Якщо пляшечка з приготовленою сумішшю знаходиться в теплому приміщенні, шкідливі бактерії розвиваються дуже швидко.

Вигодовування дитини штучною сумішшю не приносить ніяких переваг для здоров'я жінки. Є думка деяких дослідників, що ігнорування грудного вигодовування погано позначається на репродуктивних здібностях жінок. Не кажучи вже про те, що використані алюмінієві і пластикові банки з-під сумішей забруднюють навколишнє середовище.

Що стосується грудного вигодовування, то в цьому процесі бере участь не тільки дитина. І часто у жінок виникає безліч питань пов'язаних з цим.

Як було встановлено в результаті ряду досліджень, груди жінки виробляють молоко 24 години на добу. У перші, дні лактація визначається і запускається через вироблення гормонів мами. Далі вступає в дію система регуляції вироблення молока, яка управляється спустошаністю грудей, частотою і якістю дій дитини при годуванні. Вчені виявили, що протягом доби швидкість вироблення молока непостійна.

У ряді спостережень було встановлено, що вона обернено пропорційна наповненості грудей. Чим більше спустошена груди - тим швидше виробляється в ній молоко.У кожної жінки - різна ємність грудей, той максимальний обсяг молока, яке може там зібратися. Вчені встановили, що у деяких жінок, які брали участь в дослідженнях, ємність була всього 80, а у інших - все 600 мл. Ємність лівої і правої грудей у ​​однієї жінки теж відрізнялася.

Що найцікавіше і дивовижне, всі ці мами, незалежно від ємності грудей (накопичуванні молока в грудях з плином часу), були здатні повністю забезпечувати своїх малюків молоком, тобто всі діти залишалися ситими. Було також встановлено, що часті прикладання дитини підтримують підвищену швидкість випуску молока в грудях і добовий обсяг випитого дитиною молока зростає. Тобто, якщо жінка має маленьку ємність грудей, то їй слід годувати дитину на вимогу, ті ж, хто мають велику ємність грудей, можуть годувати дитину за встановленим графіком (наприклад, через кожних 3 години, якщо це влаштує дитини). Все це жінка без труднощів може визначити вдома.

Буває так, що дитині не вистачає грудного молока, тоді жінка може звернутися до фахівця по грудному вигодовуванню, який зможє дати відповідні рекомендації  стосовно саме вашої ситуації.

Виберіть свою мову